Aiemmin tapahtunutta:


 

Ensimmäinen Rupatteluilta

Perjantaina 23.1. ilta kylätalolla sujui rennossa tunnelmassa.

Paikalle oli saapunut vajaa kymmenen kyläläistä. Ensin nautittiin Sinikan paistamia herkullisia karjalanpiirakoita Ulla-Maijan keittämän kahvin kera. Sitten siirryttiin kirjaston puolelle tutkailemaan kirjahyllyjen antia ja jutustelemaan maailman menosta ja kylän kuulumisista. Tietovisassa rutuutettiin muistinystyröitä ja opittiin monta asiaa.
Vanhat miehet kertoilivat kutkutavan hauskoja tarinoita muun muassa kylällä tapahtuneesta sianteurastuksesta.

Ilta vierähti vauhdilla ja toivomus Rupatteluiltojen jatkumisesta tuli esille.

rupattelu (76K)

 

Ikkunat on tivistetty!

Viiden naisen reipas porukka pesi ja tiivisti kaikki kylätalomme yhteisessä käytössä olevat ikkunat.

Tiivistettä meni noin 250 metriä. "Yläkerran Hannu" toimi teknisenä asiantuntijana.
Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

ikkunantiivistys1 (128K) ikkunantiivistys2 (78K)

 

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri keräsi saliimme runsaan katsojajoukon esityksellään "Saiturin Joulu".

Riikka-nukke

Lapsia, nuoria ja vanhoja...naisia ja miehiä, Riikka-nukkekin pärekorissa istuen, koska kyseessähän oli nukketeattteri!
Esityksen lavasteet olivat hienot, upea valaistus ja musiikki ja "nukkenäyttelijöiden" Hannun ja Antin esitys nukkien ääninä ja käsittelijöinä jälleen kerran riemastuttavaa ja ammattitaitoista. Hannuhan on tehnyt nuket nukkemestarina ja lavasteet olivat myös esittäjien itse valmistamat.

Nukketeatteriesityksen jälkeen söimme masut pullolleen puuhellalla hautunutta joulupuuroa rusinasopan kera joulutunnelmaan somistetuissa tiloissamme. Kiitos kaikille mukanaolleille!

Näytöstä seuraavana päivänä saimme kuulla, että kyseistä näytelmää oli esitetty Ravioskorven koulun joulunäytelmänä 60-luvulla. Aini Salokannel, kylämme vanhin asukas kertoi 85-vuotissyntymäpäivänään, että Ruposen Pekka(?) esitti saituria ja voitakin hän otti naskalilla. Hersyvän hauska oli ollut esitys! 

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri esittää

Charles Dickens: Saiturin Joulu

Ravioskorven kyläyhdistys järjestää jouluaiheisen nukketeatteriesityksen kaiken ikäisille. Yhteistyökumppanina on useasti kylällämme vieraillut mainio Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri, ohjaajana tuttuun tapaan Hannu Räisä.


Esitys torstaina 11.12. klo 18 kylätalollammme

Liput: aikuiset 8 € / lapset 6 € / perhelippu 20 €
Kesto 30 minuuttia

Esityksen jälkeen tarjolla joulupuuroa vapaaehtoisella maksulla! Rupattelua! (voit tulla pelkästään puurollekin)


 

Kylätalomme kuulumisia

Olemme aloittaneet ikkunoiden ulkopokien kunnostuksen menneenä kesänä. Tulemme vielä tiivistämään kaikki ikkunat ennen talvea. Ikkunatiivistettä olemme hankkimassa 250 metriä. Saamamme suurtalousliesi on asennettu ja tiskikone on hankinnassa lopullisesti simahtaneen vanhan tilalle. Uusia verhoja on ommeltu tilojen viihtyvyden parantamiseksi ym. somistusta tehty. Kirjastomme on järjestetty aihepiirien mukaisesti ja lainaustoimintakäytäntöä parannettu.

"Joka kerta kun oveeni koputetaan, on mieleni riemua tulvillaan."
- Lauri Viita -

syys14 (51K)

Päitsi 2014 tunnelmia Ravioskorvessa.

paitsi-ravioskorpi1 (75K)

Lumeton ja pimeän aikana ajettu maastokoe (kuuma ryhmä starttasi klo 20.45) kylällä keräsi yllättävän paljon kiinnostuneita suuren seikkailun seuraajia. Kyläyhdistyksen puffetissa vanhan riihen katoksessa lähtö-maalipisteen tuntumassa oli vilskettä ja kuumat makkarat ja kahvi lisukkeineen kävivät kaupaksi. Tunnelma oli leppoisaa ja ilman lämpötila pysytteli plussan puolella. Roihukorit loivat tunnelmaa ja niiden äärellä ajajatkin lämmittelivät kohmettuneita jäseniään.

paitsi-ravioskorpi2 (108K)

Sysmän moottorikerhon osallistujat: Onnittelut kaikille! Kylän oma poika Jukka Mäiseli otti luokkansa (B1) voiton odotetusti. (kilpanumero 137) Sysmäläinen nuori lahjakkuus Jani Salonen (U20) nuorten luokassa sijoittui neljänneksi, pitäen yllä parasta itä-hämäläisvauhtia. (numero 104) Mikko Leppänenkin (A1) selvitti reitin kokonaisuudessaan, vaikka alkutaipaleen maastokokeen olkapään loukkaantuminen varmasti aiheutti tuskaa... (numero 12)

paitsi-ravioskorpi3 (52K)

 

Lumeton ja aurinkoinen tammikuu!

ohransanki (60K)
Lunta ei ollut, mutta huurteinen ohran sänki tuo talvisen tunnelman..

Kyläpyöräily

Kyläpyöräily

Tässä ajankuluksenne muisteloita kesäkuisesta aurinkoisesta illasta: Kyläpyöräilyä Korvessa 28.6.2013

Ravioskorven ensimmäinen kyläpyöräily polkaistiin taipaleelle Savelan pihasta kauniina kesäkuisena iltana.Valtakunnallisesti arvokkaan asuinalueen katselmus pyörän satulasta oli alkanut!

Reippaita ja innostuneita polkijoita oli reilu tusina. Nuorin osallistuja oli kahdeksanvuotias ja vanhin yli 70-vuotias. Paikallislehden toimittajakin polki kanssamme urhoollisesti matalasatulaisella lainapyörällämme!

Pyöräilytapahtumaan innostajana oli maisemasuunnittelija Auli Hirvonen (Pro Agria-Häme) Löytöretkiä Päijät-Hämeen Kyliin -hankkeesta. Hän oli perehtynyt ansiokkaasti kylämme ainutlaatuiseen historiaan ja kertoi pyöräilyn kohteissa sujuvasti asioista. Yhteen hiileen-hankkeen projektipäällikkö Sari-Anna Vilander oli myös kanssamme pyöräilemässä.

Savelan kukkivan rypsipellon saattelemana ponkaismme pihapiiristä ruishalmeen vieritse Marjoniemen tielle Lauhjoen sillan äärelle, rajajoelle, joka erottaa Sysmän Heinolasta.

Kuulimme Ravioskorven nimen mahdollisesta synnystä, joka esiintyy jo 1700-luvulla. Pieni jokemme jää ehkä ohikulkijalta huomaamatta, joten maanomistajan kanssa voisi sopia aluspuuston ja oksiston raivaamisesta näkymien parantamiseksi. Liikenneturvallisuuskin kohenisi samalla.

Matka jatkui Hallaharjun tienhaaraan. Ravioskorpihan tunnettiin 1700-luvulla ”hallan pesänä, karhujen ja susien kotona, joka oli tuottanut Nuoramoisten (emä)kylälle paljon vahinkoa ”(Sysmän pitäjän historia/Juvelius). Silmäilimme kylällemme ominaisilmeen antavia 50-luvun tyyppitaloja piharakennuksineen ja talojen piirustuksia.

Pihapiirien ensimmäiset rakennukset, valtion 40-luvun lopussa rakentamat pienet hirsimökit, löytyivät vielä monen nykyasukkaan pihasta. Rakennukset toimivat kyläläisten ensiasuntoina peltojen raivauksen alkaessa. Mökit muutettiin myöhemmin pihasaunoiksi kun asuinrakennukset valmistuivat. Jotkut palvelevat saunoina vielä tänä päivänäkin.

Keskustelimme kylämme rakentumisen alkuaikojen aktiivisuudesta ja edistykkäästä toiminnasta. Muun muassa kylällemme monelle pihalle laadittiin pihasuunnitelma 50-luvulla ja vieläkin voimme nähdä näitä hernepensasaitoja, pensasruusuja, erikoispuita ynnä muita pihojen kaunistuksena. Puutarhureita ja alan harrastajia löytyy tänäkin päivänä kylältä runsaasti.

Ihastelimme Marjoniementiellä kylälle syntyneiden yritysten tyylikkäitä ja yrityksille sopivia opastekylttejä. Kuuntelimme mielenkiinnolla kylämme historiaan hyvin perehtyneen Sinikka Salomaan mainioita ja kiinnostavia kertomuksia kylästä ja sen ihmisistä kylän alkuvuosilta.

Tiestöon suoraa kylällämme.Viivottimella maanmittareiden vetämää. Ei mitään lehmipolkuja. Neljän kilometrin matkalla kaksi mutkaa! Näin tehtiin tietä kun vanhaa asutusta ei keskialueella asutusalueeksi lunastetulla alueella ollut.

Ensimmäisen mutkan jälkeen silmiemme eteen avautuvat laajat, tasaiset, hyvinhoidetut peltoaukeat . Valkoisia nurmirehupalleroita nauhoina, kasoina ja vielä paalauksen jäljiltä pellolla hajallaan kuin jättiläisgolfpallot harjoitusviheriöllä.

Tiirailimme muinais-Päijänteen reunaa pellon takana ja joku mainitsi Kuninkaankartastossa 1600- luvulta olleesta kuvasta, jossa jalkojemme alla oleva alue oli vielä veden alla.

Karjaakin laitumella iloksemme saimme nähdä kahdesti. Kerran jopa ”mullisirkuksen”, kun tilan emäntä niitti vanhentunutta laidunta traktorilla ja mullit siitä riemastuneena kiersivät niittäjän perässä, turvaväliä pitäen, selvästi ilahtuneena toimesta!

Kiitokset Eijalle illan parhaasta näytöksestä!

Karjatilojen määrä on supistunut kylällämme vajaaseen puoleen tusinaan, mutta eläinmäärä tilaa kohden on kasvanut. Laiduntamista näkee nykyään vain muutamalla tilalla. Pellot monelta tilalta on vuokrattu tai myyty toiselle viljelijälle. Täten kylämaisema on säilynyt lähes alkuperäisen avoimena.

Lähes neljän kilometrin päästä käännyimme Aallontielle ja haikeudella katselimme kylämme ainoaa, isoa vanhaa mäntyä, joka oli vanhuuttaan romahtanut.

Kuuleman mukaan kun valtava alue oli pelkkää kannikkoa alkuaikoina, valtion ostamasta reilusta 1000 hehtaarista asukkaat raivasivan yli 500 hehtaaaria pelloiksi, ensimmäiset raivamaan tulleet suunnistivat aukealla männyn mukaan, joka oli jätetty kaatamatta. Kumarsimme männylle, joka lunasti paikkansa historian kirjoihin.

Jatkaessamme katseemme lepäsi laajan peltoaukean pitkälle kantamassa näkymässä, jossa rakennusryhmät sopusointuisasti istuivat maisemaan. Kuoviperheen ja muiden lintulajien runsaus hämmästytti ainakin Aulia! Keskustelimme myös, että kylämme nuoruudesta johtuen perinnebiotoopit puuttuvat. Tuomiakaan ei ole lähes ollenkaan. Mutta monenmoista tienvarren kukkijaa kyllä näimme ja haistoimme!

Vieraslaji lupiinia paikoin näimme ja toivottavaa olisi sen leviämisen estäminen tai jopa nujertaminen, koska lupiini leviää vimmalla ja luonnonkasvit häviävät taistossa elintilassa vahvemmalleen. Tässä talkoohaastetta kyläläisille!

Sitten kurvaamme Metsärannan vehreään pihaan ja askellamme 83-vuotiaan Aini Salokanteleen tupaan. Hän kylämme vanhinta raivaajasukupolvea, joka vielä kylällä asuu. Saimme kuulla hänen ihanasti kertomiaan muisteloita kylälle tulosta ja elämästä kylällä ”enne vanhaa”. Karjalan leppoisalla murteella haastelua.

Kuinka se pieni hirsimökki hohti valkeuttaan, tuoksui ihanasti puulle ja pääsi vihdoin monen vuoden evakkotaipaleen jälkeen oman katon alle!” Hänen syntymäkotinsa jäi Karjalan Vuoksenrantaan, ja nyt elämä piti aloittaa täällä uudestaan lähes tyhjästä mummon ja äidin kanssa. Isä oli kuollut jo Karjalassa tapaturmassa.

Hänen muistinsa on loistava ja hänen kertomansa tarinat suurenmoinen aarre kuulijoille ja kylällemme. Tallennuslaitteet olimme varanneet mukaamme.

Kuinka ne lehmät kulkivat kauaskin kun aitoja ei ollut, vesi kannettiin ojasta, lapsiluku kasvoi perheissä ja taaperot taivalsivat työssä uurastavien vanhempiensa kintereillä, kuinka kylän neuvokkaat naiset rakensivat uunin pihamaalle jäämätiilistä mättäillä eristäen. Sen tuoreen rievän tuoksun ihan pystyi aistimaan! Monta, monta muuta tarinaa.

Myös Aini Koljonen, Vuoksenrannan tyttöjä hänkin, kylälle miniäksi tulleena, kertoi hauskalla tavallaan tapahtumista kylämme alkuaikoina.

Niukkuus kaikesta oli suurta, mutta elämän kantava voimana oli vankka usko parempaan tulevaisuuteen, naapurien samankaltainen elämäntilanne, vastoinkäymisiin joutuneiden tukeminen, rakkaus isänmaahan, eikä vähiten sodan loppuminen ja sen tuoma rauha.

Rauha keskittyä tekemään arkista työtä ilman sydänalassa jäytävää pelkoa. Tästä meidänkin sukupolvemme on hyvä itseämme ajoittain muistuttaa. Yltäkylläisyydessä ja hyvinvoinnissa tuohon aikaan verrattuna eläessämme.

Suurta voimaa arkeen toi varmasti myös karjalainen iloinen ja vilkas luonne ja elämänasenne. Varmasti myös virkistystä ja eloa hämäläiseen jähmeään kulttuuriin ja geeniperimään. Seka-avioliittoja kylällämme solmittiin runsaasti!

Hupsista, kuinka se aika hurahti! Kellon viisarit näyttivät jo lähes yhdeksää ja joukkomme ampaisi pyöriensä satulaan ja jatkoimme vauhdikkaasti Aallontien toisesta haarasta Ravioskorventielle entisen kaupan ohi entiselle kyläkoululle, jonka kyläyhdistys osti toimitalokseen vuonna 2007.

Katselimme ketokukkien kirjomaa pihamaata ilta-auringossa, Raivaaja-muistomerkkiä kukkivien valkoapiloiden somasti ympäröimänä ja mietimme miten jatkossa olisi järkevää hoitaa laajaa pihamaata.

Ehdotuksinatuotiin pitää lyhyenä muistomerkin ympäristö. Muut alueet niittää loppukesästä ja haravoida kasvusto siementämisen jälkeen, jotta maa köyhtyisi ketokukille soveltuvaksi. Pujoja ei pitäisi laskea kasvamaan eli kitketään ne ennen siitepölykautta pois.

Pienen kylän väen rahkeet eivät riitä koko ison alueen viikottaiseen nurmikon ajoon. Ekologisempi, luontoa säästävämpi vaihtoehto olisi kannatettavampi kaikin puolin.

Suutarinmäen kauniin pihapiirin ja kylän vanhaan rakennuskantaan hyvin istuvan uudistalon ohitse kaarsimme peltoja halkovalle Salokorventielle. Kahden jyrkän mutkan jälkeen ja tasaisen maaston jälkeen kohtasimme kylän ainoan kunnon mäen, jossa ennen laskettiin mäkeäkin talvella.

Neljäntien risteyksessä pysähdyimme ja äimistelimme, että kyläämme asutti aikoinaan parinsadan metrin päässä kivikauden ihminen. Paikalta, joka soranoton yhteydessä on tuhoutunut on muutama esinelöytö Kansallismuseossa.

Siis vesi on tälläkin kohdalla ollut kulkuväylänä ja soraharju asuinpikkana. Mielenkiintoista!

Nyt vielä kilometri lähtöpisteeseen ja kahvittelemaan. Kuinka paljon omalta rakkaalta kylältä löytyykään ihmeellistä ja ihanaa! Vain pikkuruinen osa kerettiin käydä läpi.

Miten antoisaa on porukalla pyöräillä. Silmäillä ympäristöä läheltä. Eri tavalla kuin autolla huristaen. Kuulla paikallisten ihmisten tietämystä kylän eri paikoista niiden äärellä!

Savelan isäntä vielä kahvittelun lomassa kertoi tilan pienoistuulivoimalasta. Muu tilan uudistuvan energian esittely ja historia päätettiin jättää tulevaisuuteen, koska ilta oli jo pitkällä.

Allekirjoittanut on vahvasti sitä mieltä, että kyläpyöräilytapahtumasta tulisi tehdä uusi perinne kylälle. Eri reiteillä, eri teemoilla, kylän yrityksiin vieraillen, ynnä muulla koostaen. Kuulosti kahvitarjoilun lomassa, että palaute oli monestakin suusta innostunutta ja tapahtuma oli onnistunut.

Tälläinen maksuton, kaikille avoin, leppoisa, kesäisessä luonnon ääressä liikkuva ekologinen tapahtuma saakoon kannatusta kaikilta! Ja kuntokin kohenee!

Ulla-Maija Luodemaa (30 vuotta kylällä asunut)

Lisää kuvia kyläpyöräilystä löydät kuva-albumista.

kylapyoraily (157K)

Kyläpyöräilyn reittikartta on tässä.

 

Tiffanylasikurssi

nukkumatti (88K) [9.2.2013]
Nukkumatti

Ravioskorven koululle löytyi jälleen uudenlaista harrastekäyttöä: Anne Piirainen piti helmikuussa 2013 kyläläisille Tiffanylasikurssin, jossa tutustuttiin kuparifoliotekniikkaan tekemällä pieniä lasitöitä.
Ohessa kuvia ja tunnelmia sekä kurssilta että itse lasitöistä. Pelkästä kirkkaasta ikkunalasistakin voi saada aikaan todella upeita ikkunakoristeita kevätaurinkoon kimmeltämään. Kiitokset osallistujille ja melkein jätteenkeräykseen päätyneen vanhan ikkunalasin lahjoittajille!

 

Kekrilounas

kekri12-1 (68K) [4.11.2012]
Osa lounaspöydän loihtijoista

kekri12-2 (63K) [4.11.2012]
Syksyn Kekri-lounaspöytä

 

Match Show 2012

Match Show järjestettiin lauantaina 19.5. aurinkoisessa säässä Ravioskorven koulun pihamaalla!

koiranayttely2012 (92K) [19.5.2012]

Lisää kuvia kevään näyttelystä löydät kuva-albumista.

Best in show:

  1. Ado / valkoinen paimenkoira
  2. Jaromir / tiibetinspanieli
  3. Elmo / tiibetinmastiffi
  4. Nipsu / harmaa norjanhirvikoira / pentu
  5. Papu / sileäkarvainen noutaja / pentu
  6. Tira / mittelspitz

 

Kevätsiivous

siivous1 (56K) [12.5.2012]

 

Lauantaina toukokuun 12. päivänä pidetttin kyläyhdistyksen masinoimat perinteiset kevätsiivoustalkoot koululla. Tusinan verran reippaita ja siivoushimokkaita kyläläisiä tarttui taas toimeen ja jälkeä syntyi!

Lattiat imuroitiin viimesen päälle tarkasti Leenan ja Ulla-Maijan vinguttaessa imuria ja pestiin perusteellisesti muun muassa Hillen heiluessa villisti mopin varressa. Saniteettitilat putsattiin hohtavan raikkaiksi. Tytti pyyhiskeli kertynyttä pöllyä ym. pinnoilta. Matot ravisteltiin rivakasti Eskon ammattitaitoisella otteella ja tuuletettiin pihalla. Luokkatiloja muokattiin uuteen ilmeeseen. Mm. kuntosali sai väljyyttä kun kertynyttä, tällä hetkellä tarpeetonta tavaraa Saijan ja Miina pj:n hauiksilla ja Maken avustuksella siirretiin ullakon varastoon. Niin ja se naapurin lumien painosta romahtanut vanha lato, josta miehet saivat purkupalkkana kärryllisen purkulautaa yms kuskattiin Kristianin traktorilla koululle. Myöskin nurkkiin kertynyttä epäajankohtaista somistusta ja roinaa poistettiin. Valtavaa, kirjastoomme lahjoitetttujen kirjojen kokoelmaa lajiteltiin ja hyllytettiin ainakin Sonjan ja Jonnan ja Raijan toimesta. Jonna myös viihdytti lauleluillaan näitä hyväntuulen talkoolaisia.

Ja tietty musakit soi taustalla muutenkin rytmittäen siivoustouhua! Ikkunoiden pesu siirretttiin kelin koleuden vuoksi myöhemmäksi ja pihanurmikoiden leikkaustahan tulee taas hoideltua entiseen malliin. Kylänraitteja jokainen siivoaa vanhan perinteemme vuoksi jo tahoillaan. Siivousinnon ylläpitäjinä nautimme Hillen ihanista pullista kahvin ja siman kera ja Taijan keittötiimin pikkusuolaisista herkuista.
Hurmaava mäntysuopan tuoksu jäi leijumaan jälkeemme kun suljimme lähtiessämme rakkaan kylätalomme oven!

Raija ja Ulla-Maija pesasivat seuraavalla viikolla koulun ikkunat ulkopuolelta sekä salin ja eteisen lasit sisäpuoleltakin. Neljän aikaan illalla aloitettiin ja yhdeksältä oli valmista. Siinä välissä kitkettiin kyllä kukkapenkkiä ja muutakin..

 

Iloitse sinäkin näistä Anne Piiraisen kuvista!

kevat1 (52K) [Toukokuu 2012, Anne Piirainen] kevat2 (58K) [Toukokuu 2012, Anne Piirainen] kevat3 (102K) [Toukokuu 2012, Anne Piirainen]

Tunnistitko kaikki?

 

Maalämpö öljylämmitystä korvaamaan!

Lämpökaivojen porausta [9.9.2011]

 

Tänä syksynä kyläyhdistyksemme kiinteistön, entisen kyläkoulumme, lämmitysmuodoksi vaihdetaan ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen maalämpö.

Hankkeen kokonaiskustannukset tulevat olemaan noin 60 000 euroa. Rahoitusta saadaan yleishyödyllisessä käytössä oleviin tiloihin Päijänne-Leaderin kautta noin puolet kustannusarviosta. Myönteinen päätös Leader-rahoituksesta Ely-keskukselta saatiin 5. syyskuuta 2011.

Osa kustannuksista katetaan pankkilainalla. Sysmän kunnalta on anottu väliaikaista lainaa noin 30 000 euroa, joka maksetaan heti takaisin kun Leader-rahoitusosuus on maksatushakemuksen jättämisen jälkeen tilitetty yhdistykselle. (Leader-raha maksetaan vasta kuitteja ja muita asiakirjoja vastaan).

Urakkatarjouskilpailun voitti Asikkalan Lämmitysapu Oy,
lämpöpumpun asentaa Itä-Hämeen LVI–Ala Oy, sähkötyöt tekee Ansioniemen Sähkö Oy,
Suomen Porakaivo Oy teki lämpökaivot putkistoineen.

 

Korven kesäjuhlat 2011

Kesäjuhlat Ravioskorven koululla

Korven kesäjuhlat vietettiin hurmaavan kesäisessä säässä Ravioskorven entisellä koululla. Siniristilippu hulmusi tuulessa. Piha-alue oli koristeltu viehättävästi kesäiseen asuun näyttävästi luonnon kukilla ja koivuilla.

"Turilaat" häärivät letunpaistossa ja grillin ääressä. Arpapöytä notkui huikeista voitoista. Hyvästä kahvista ja herkullisesta raparperileivoksesta nautittiin aurinkoisella pihamaalla somissa pöydissä. Simalla ja kotikaljalla sammutettiin janot.

Kyläläiset viihdyttivät hauskoilla ohjelmilla ja saimme myös osallistua leikkimielisiin kisailuihin. Pikkukili emoineen, maatiaiskanat ja kukon kiekuminen aitauksissaan toivat aitoa maalaistunnelmaa. Hepoilla pääsi nauttimaan talutusratsastuksesta.

Iloinen, letkeä tunnelma ja puheensorina täyttivät kesäisen sunnuntai-iltapäivän.
Kiitos kaikille mukanaolleille!

Katso kuvasatoa kesäjuhliltamme.

 

Perinnepiirakka-kurssi koulullamme

Valmistimme aitoja vuoksenrantalaisia "umpkuorisii ryynpiiraita" ja pyöreitä "potatpiiraita".
Kyläämme raivanneista Karjajan siirtolaisista suurin osa oli Vuoksenrannasta. Oppia olivat antamassa Irja Anttonen ja Marjukka Patrakka Vuoksenranta-seurasta. Innokkaita opin ottajia oli tusinan verran, nuorimmat kuusivuotiaita esikoululaisia. Lisää kuvia...

Kurssiamme sponsoroi Vuohelan Herkku Oy Hartolasta. Kiitämme ja kumarramme!
Yrittäjä-omistaja Pirkko Hämäläinen omaa karjalaiset sukujuuret ja hän on vuoden 2002 Suomen Mestari piirakanteossa.

piiraita [29.3.2011]

 

Talvitapahtumassa Nikkaroisissa

Ravioskorven joukkue ( Ainoelisa Pylkkänen, Ulla-Maija Luodemaa ja Tiina Lahtinen) pokkasi kunniakirjan runostaan Taideparatiisin talvitapahtumassa Nikkaroisissa.

runoilijat [28.3.2011]

 

Viime vuoden lopun kohokohtia pienellä kylällämme

Kaikki kylämme koulun entisiä oppilaita:

Kuva: Itä-Häme

Sysmän Vuoden urheilija, Miia Makkonen, mm. nuorten SM kiekonheitto.

Jesse Jokinen

Sysmän Vuoden miesurheilija, Jesse Jokinen, 7-ottelu SM.

Kuva: Yle

Jasmin Jokinen, Kuorosota, myös solistina, Lahden kuoro.

[20.1.2011]

 

Kauneimmat Joululaulut Ravioskorven koululla

Petri Tervo

 

Laulamaan oli saapunut liki kolmekymmentä kyläläistä vahvistuksena muutama naapurikyläläinen. Tieto tapahtumasta ei kenties tavoittanut kaikkia. Myös yhteensattumia oli tiedossamme. Seurakunta kylläkin ilmoituksissaan tiedotti kiitettävästi asiasta. Yhdistyksen oma sähköpostituslista jäsenilleen, kyläläisille, ilmoitustaulun ilmoitukset ehkä eivät tavoita ihan kaikkia...

Erittäin mukava oli huomata, että tämä tilaisuus houkuttelee niitäkin kyläläisiä mukaan, joita ei muissa tapahtumissa kohtaa. Vaikka väkimäärä oli edellisvuoteen verrattuna pieni niin laulu raikui riemullisesti. Koulumme salissa kynttilöiden loistaessa joulupuussa salin nurkassa kirkkoherramme Petri Tervo sympaattisesti selvitteli laulujen syntyjä ja johtaen upealla äänellään lauluihmiset joululaulujen ainutlaatuiseen maailmaan, Johanna Hopeasaaren säestäessä lahjapianollamme taitavin sormin.

Lopuksi joimme taas sitä hyvää, kuumaa kahvia ja mehuakin pullien kera. Oli mukava kiireetön hetki istahtaa ja rupatella rauhassa!

Olemme kiitollisia Sysmän seurakunnalle, siitä että he tulevat tänne kylälle meidän tykömme. Saammehan me aina "ajaa" kaikki muut asiamme ja hakea palvelumme lähes kolmenkymmenen kilometrin päästä kirkonkylästä.

Tavataanhan taas ensi joulukuussa!

[9.1.2011]

 

Pikkujoulut

Ravioskorven perinteiset pikkujoulut pidettiin koululla 4.12. Taas "täysille saleille"...

Joulupukki saapui

 

Kuvasatoa ohjelmista ja illasta: lasten esityksiä, Tiernapojat, näytelmä "Joulupukin housut", Korven Komeet. Laulettiin myös yhdessä joululauluja ja nautittiin Raijan paistamia torttuja hyvän kahvin kera väliajalla. Tonttuarpajaisten anti tonttutyttöjen ahkeruuden tuloksena sai suut hymyyn sekä myyjillä, että arvanostajilla. Joulupukkikin kävi tervehtimässä kilttejä ja ahkeria kyläläisiä ynnä muitakin kilttejä paikan päällä. Aina on ollut namusia pukilla pussukassaan jaettavana meille ja olihan niitä pikkupakettejakin jaolla. Tunkua oli pukin syliin!

Kiitos kaikille mukanaolijoille!

[8.1.2011]

 

Ravioskorven kyläkirjan julkistaminen

FM, kansantieteilijä Oili Korkeamäen kirjoittaman Ravioskorven kyläkirjan julkistamistilaisuus sunnuntaina 26.09. veti koulumme tilat täyteen eteistilaa myöten.
Arviomme mukaan yleisöä oli paikalla liki 150 henkilöä, joukkoon mahtui runsaasti entisiä kyläläisiä ja muita asiasta kiinnostuneita. Kyläläisten järjestämät monipuoliset ohjelmat tilaisuudessa eivät varmaan jättäneet ketään kylmäksi. (Viis raitilla on ainoa vahvistus.)
Lopuksi juotiin hyvät kahvit edellisiltana leivottujen leivonnaisten kera. Kirjamyynti alkoi myös välittömästi vauhdikkaasti!

Lisää kuvia...


Kyläkirjan kustantajan, Vuoksenranta-seuran puheenjohtaja Martti Talja.

 

Oili Korkeamäki
Kyläkirjan kirjoittaja Oili Korkeamäki ja kyläyhdistyksen edustajat.

[30.10.2010]

 

Talkootyönä rakennettu jätevedensuodattamo otettu käyttöön

Kesän 2010 suurin urakka oli ajanmukaistaa koulurakennuksen jätevesien käsittely nykyvaatimusten mukaiseksi. Kallioinen maasto lisäsi vaikeuskerrointa ja kustannuksia.

Koulun ikkunoiden maalaus on työmaa, joka jatkuu vielä ensi vuonna.

suodattamo (42K) [04.09.2010]

 

Ideariihi Ravioskorvessa

3.5.2010
Sysmän kylien ideariihi täytti Ravioskorven entisen koulun jumppasalin.

Ravioskorven entinen koulu täyttyi ihmisistä maanantai-iltana 3.5. kun Yksi Sysmä-hankkeen Tulevaisuustyöryhmä kutsui koolle kaikkien Sysmän kylien edustajat.
"Ideariihen" teemana oli miten kylien palvelut tulevaisuudessa järjestetään.

Mukana olivat myös Liisat, Päijät-Hämeen kylät ry:n kyläasiamies, Helanto ja Päijänne-Leader ry:n toimitusjohtaja Häme, Sysmän kunnan johtoa sekä "Viis raitilla"-kokoonpano ilahduttamassa mainioilla lauluillaan.

Tilaisuudessa oli myös mahdollisuus allekirjoittautua mukaan Yksi Sysmä-hankkeeseen. Ravioskorven kyläyhdistys "kapinakylä"-maineestaan eroten ilmoittautui 50:tenä allekirjoittaneena mukaan lähtijänä.

Tilaisuuden myönteinen ja reipas henki toivottavasti saa jatkoa tulevaisuudessa. Ajatuksia ja ideoita toivon mukaan jäi muhimaan jokaiselle mukana olleelle. Ideariihessä päästiin vasta alkuun...puitavaa jäi vielä paljon!

Ravioskorven kyläläiset esittivät myös reippaita ohjelmia ja nuoriso esitteli edistymistään pianonsoiton parissa. Väliajalla nautiskeltiin herkullisista leivonnaisista ja kahveista. Maininnan ansaitsee Mika Järvisen tarjoama linja-autokyyti Sysmän kirkonkylältä. Mikä siinä oli maisemia ihaillessa kun sääkin oli mitä parhain.

Kiitos kaikille mukana olleille! Tavataan toistekin!

[15.05.2010]

 

Vappu

Vappu-naamiaiset
Mitähän tässäkin yritetään saada väkerrettyä....?

Kyläyhdistyksen huvi- ja lapsitoimikunta järjesti koko kylän Vappu-naamiaiset keväiseksi ilotteluksi. Monennäköistä "otusta" ja ohjelmaa löytyi illan annista.

[12.05.2010]

 

Lumiveistoa

Valmista tuli
Nyt on hymy herkässä - palkintosija tuli!

Kyläyhdistyksemme otti riemuissaan haasteen vastaan osallistua lumiveistoskisaan lauantaina 6.3. Nikkaroisten kylällä Aurinkoniemen "Hyvänolon hoitolan" pihamaalla.

Voitonjanoisessa joukkueessamme lumikuutiota työstivät vimmatusti kylältämme sisarukset Ainoelisa Pylkkänen 14 v/kasiluokkalainen, Miina Pylkkänen 17 v, lukion "vanha" ja joukkuenjohtajana/huoltoautonkuljettajana puheenjohtaja Ulla-Maija Luodemaa hurjassa taistelumaskissaan. Työkaluarsenaaliin sisältyivät sahat, lapio, petkele, muurausvasara, puukot, ruuvitaltta, omenapora, raastin, muurauslusikka, jäätelökauha...

Siskokset olivat suuressa viisaudessaan launantaina aamupalalla kotikeittiönsä pöydän ääressä luonnostelleet sanomalehden reunaan mainion aiheen, joka repäistiin taskuun. Piirroksesta oli huima apu toteutusjärjestyksineen ja oli lystiä yhteistoimin alkaa väkertää lumikuutiosta aihetta "Ystävyys".

Joukkueita kilvassa oli yhdeksän eri kyliltä. Sijoittumiseemme ensikertalaisina kakkostilalle olimme erittäin tyytyväisiä. Tuomaristona olivat arvovaltaiset ammattilaiset. Taiteilijat Marjatta Tapiola ja Ilkka O. Lehtinen sekä kunnanjohtajamme Marketta Kitkiöjoki. Neuvoja lumentyöstöön antoi Nikkaroisten oma poika, paluumuuttaja ja maailmanmestari lumivestossa Jussi Katajisto. Kiitos vinkeistä!

Lumiveistoon tutustuminen oli riemastuttavaa ja oivalluksia antavaa. Haaveiden täyttymys! Sää oli suosiollinen tapahtumalle ja kymmenen lapasparia vaihtareina riittävä määrä.

Kiitos vielä Aurinkoniemen aurinkoiselle emännälle herkullisista tarjoiluista, sekä muille järjestelyistä vastanneille! Onnea, menestystä sekä tarmoa Nikkaroisten kyläläisille kylätalon kunnostamiseen!

[20.03.2010]

 

Saunatilat remonttiin

saunaremppa (47K)
Liekö liki 60 vuotiaat alkuperäiset paneelit...?

Koulun kellarikerroksessa sijaitseva puulämmitteinen sauna kaipasi remonttia. Yhdistyksen reipasotteinen talkooväki tarttui toimeen ja näin sauna sai aivan uuden ilmeen ja paneelien alle lisäksi lämpöeristeen. Pesuhuoneen ovikin muuttui edukseen kun sai uuden päällysteen. Ikkunasyvennyksen maalaus jätettiin odottamaan kelien lämpenemistä, vanhat paneelit pätkittiin saunapuiksi.

Sähkömies palkattiin uusimaan alkuperäiset (1951) sähköjohdot ja valokatkaisimet. Hämmästystä ja kunnioitustakin herättivät johtojen alkuperäiset kiinnittimet. Puisten kiinnittimien jokainen kiviseinään upotettava tappi oli vuoltu puusta yksilöllisesti! Lisää kuvia...
Talkootiimiin osallistujat: Pentti Kuisma, Reijo Malin, Jari, Olavi ja Sinikka Salomaa, Pauli ja Ulla-Maija Luodemaa

[17.02.2010]

 

YLE TV2 vieraili Ravioskorvessa

Kuvausryhmä tallensi 13. ja 14. päivänä tammikuuta kylän elämää. Suomi express -ohjelmassa tutkaillaan, miten ravioskorpelaiset ovat selvinneet koulunsa lakkauttamisesta.

express
Kohta kuvataan...

Ohjelmassa seurataan lasten koulumatkaa, kysellään kyläläisten tunnelmia ja kierretään kylään tutustumassa. Ohjelma esitettiin kaksi kertaa TV2:lla ja YLE Areenassa tätä jaksoa käytiin katsomassa yli 3500 kertaa!

express
Tässä valmistaudutaan haastattelemaan Sinikka Salomaata

Lisää kuvia:
Kuvausten aikana on kangaspuiden paukuttamisessakin välillä pidettävä taukoa.
Lasin takaa on mukava seurata, kun kavereita haastatellaan

[16.01.2010]

 

Ravioskorpi on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö

Talvi Ravioskorvessa
Talvinen maisema Ravioskorvesta

Museoviraston laatima ja Valtioneuvoston päättämä uusi inventointi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä tuli voimaan 1.1.2010.

Ravioskorven asutustila-alue on maan suurimpia. Maisemassa selkeästi erottuva alue ilmentää sotien jälkeisen ajan asuttamista ja jälleenrakentamista.

Lue lisää Museoviraston sivulta. Katso myös alueen rajaus kartalla.

[13.01.2010]

 

Uusi vuosi 2010

Uusi vuosi 2010

 

Kauneimmat joululaulut

joululaulu (50K)

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuus kolmantena adventtina Matkalaukku-pyhäkouluineen keräsi Ravioskorven entiselle koululle salin täyteen laulunystäviä.
Kirkkoherra Petri Tervon sympaattisella ja laulettavien joululaulujen alkuperää valottavalla kertoiluilla siirryttiin laulusta toiseen. Hän myös hoiti komealla äänelläään esilaulajan virkaa. Pianolla meitä säesti taitava kanttorimme Jaak Luts. Kuva 1
Pyhäkoululaiset (16 lasta) osallistuttuivat ensin reippaasti yhteislaulun alkuosaan ja siirtyivät sitten Anneli Vesenterän johdattelemina pyhäkouluunsa viereiseen tilaan.
Kyläyhdistyksen puolesta muistettiin edellisenä päivänä 80-vuotta täyttänyttä Aini Salokannelta, kylän vanhinta raivaajapolven edustajaa.
Lopuksi nautimme lämmintä glögiä ja herkullisia torttuja. Kaunis kiitos teille kaikille, jotka tuitte kylämme toimintapaikkaa vapaa-ehtoisella maksulla. Suuren suosion tapahtumasta tultaneen tekemään perinne! [13.12.2009]

 

Kiitos

Kiitos!

Kyläyhdistyksemme kiittää sydämellisesti kaikkia lahjoittajia.

Saatuja varoja on käytetty ulkorakennuksen katon ja koulun vesijohtojen uusimiseen. Ensi kesänä teemme maasuodattamon kiinteistön jätevesijärjestelmän nykyaikaistamiseksi.
Samalla kiitämme lämpimästi myös teitä, jotka olette lahjoittaneet kalusteita, keittiövälineitä ja muuta välineistöä, jotta saimme toimintamme jatkumaan tyhjennetyssä koulukiinteistössä. Virallinen keräyslupamme on päättynyt, mutta kiitollisina otamme edelleen lahjoituksia vastaan.

Joka kylvää ilon siemenen, niittää onnea!


 

Koulun pihalta puita nurin

Pihakoivu

Lokakuussa kaadettiin koulun tontilta ylisuuria ja yli-ikäisiä puita. Päätös puiden kaadosta oli tehty yhdistyksen hallituksessa kaksi vuotta aiemmin. Näin tehtiin, koska koulun kuntoarvioinnin laatijat kehoittivat näin toimimaan. Puiden poistamiseen oli syynä kaatumavaara rakennusten päälle, suuret koivut kosteusrasittavat rakennusta, lehdet ja neulaset vaurioittavat kattojen pintamateriaaleja ja roskaavat sadevesikouruja.

Työ oli tarkoitus kilpailuttaa koneyrittäjillä, mutta työn teettäminen olisi maksanut enemmän kuin puiden myyntiarvo olisi ollut, joten työ tehtiin talkoovoimin noin kuudessa päivässä neljän hengen voimin.

Koulun piha-alueille on istutettu lähes parikymmentä lasten jalopuista muistopuuta/pensasta aina silloin kun oppilaat ovat siirtyneet yläkouluun. Näiden tulevien pihapuiden valon, ravinteiden ja veden saanti paranee jatkossa. Tontin asuntopäädyn metsikköön tehtiin ensi kesänä rakennettavan jätevesien maasuodattamon vaatima puuton alue. Samalla siistittiin metsikkö ympäriltä. Tienreuna jäi vähän keskeneräiseksi, koska sähkölinjalankojen laskijaa ei yrityksistä huolimatta saatu paikalle. Latvat ja oksat kasattiin polttopuiksi ja risut kuskattiin tontilta pois.

Koulun pihapiirin ilme on muuttunut. Erilaisia mielipiteitä on tullut esille. Tyylipuhdas aikakautensa arkkitehtuuria edustava koulurakennus tulee nyt paremmin esille. Toivottavasti kaikki pystyvät ajan kanssa sopeutumaan uuden ilmeen saaneeseen koulunraittiin. [20.10.2009]


Koulun käyttövesiputket uusittu

Putkimies

Elokuun alkupuolella sai LVI-urakoitsijamme valmiiksi koulun alkuperäisten käyttövesiputkien vaihdon. Putkimateriaaliksi valittiin kupari, putket ja osa vesikalusteista uusittiin koulutiloissa ja asuntojen puolella. [15.08.2009]

Leader-tiedote vesijohtoremontista.

 

Match Show koululla 2.5.2009

husky

Lisää kuvia...

 

Huomionosoitus kyläyhdistykselle

Päijänne-Leaderin myöntämä Suo -kunniakirja

Ravioskorven kyläyhdistyksen Leader-toimikunta kävi pokkaamassa Päijänne-Leaderin vuosikokouksessaan Pertunmaalla 22.4. myöntämistä Suo, Kuokka ja Jussi -kunniakirjoista yhden sekä pöytästandaarin. Suon raivaajille aivan omiaan! [26.04.2009]

 

Sirkus Ravioskorvessa

Kansanmusiikkiyhtye Sirkuksen uudelta HILUHILU-levyltä kuultiin näytteitä ja nautittiin leppoisasta tunnelmasta. Laulettiin tuttuja kansanlauluja ja kuunneltiin yhtyeen uusia versioita niistä. Välillä juotiin hyvää kahvia ja maisteltiin juuri leivottuja korvapuusteja ja kinkkusarvia. Lopuksi Huippuarpajaiset - joka arpa voitti! Kiitos kaikille tunnelman luomisesta!

Sirkus
Kuvassa vas. Petri Keinonen, Keijo Keinonen ja Heikki Kangasniemi

 

Vanha katto uudistettiin talkoilla

Talkooväkeä löytyi kylältä kun katto piti uusia.
Päijänne-Leaderin osarahoittama Ravioskorven koulun ulkorakennuksen vanhan vesikatteen uusiminen sujui joutuisasti. Vanha sammaloitunut tiilikatto vaihtui samanlaiseen peltiin kuin kiinteistön muissakin rakennuksissa on.

Saommaloitunut tiilikatto

Kuvassa katto alkuperäisessä asussaan.

Ravioskorven kyläyhdistyksen Leader-hankkeen ensimmäisen osan käytännön työt aloitettiin maanantaina 13.10. entisen koulun ulkorakennuksen tiilisen katteen purkamisella.Viisikymmentäseitsemän vuotiaalla alkuperäisellä tiilikatolla partakin kasvoi jo melkolailla.

Reippaaseen korkeita paikkoja pelkäämättömään talkooporukkaan mahtui kymmenen kyläläistä. Jari, Jukka, Kari, Olli, Pauli, Pentti, Sinikka, Teemu, Väinö ja Ulla-Maija.

Ensimmäisenä päivänä purettiin tiilet ja aloitettiin vanhojen ruoteiden poisto. Tiistaina poistettiin loput ja aloitettiin uusien ruoteiden naulaus. Keskiviikkona tehtiin tellinkejä ja kertaalleen maalatut räystäslaudat kiinnitettiin.

Ruoteiden asennus Tellinkien kuormituskoe

Torstaina aloitettiin pellitys ja perjantaina oli lähes valmista. Ulkohuussien tuuletushormin pellitys jäi lauantaille. Aina välillä tankattiin massujakin talkookanttiinissa ja lauantaina oli tarjolla kakkukahvit. Lopuksi tellingit purettiin, työmaa siivottiin ja ihasteltiin lopputulosta. Lisää kuvia...Uusi peltikatto

Seuraavina odottavat vuoroaan vesijohtoverkoston uusinta ja jätevesijärjestelmän muutos nykyvaatimuksia vastaavaksi, joihin myös saamme Päijänne-Leaderilta osarahoitusta entisen koulukiinteistön yleishyödyllisen osan kustannuksiin. Näistä peruskorjauksista puolet kustannamme kokonaan itse, koska ne eivät kuulu yleishyödylliseen osaaan.

 

Raivaaja-kuvaelma 24.08.08

Raivaajat Ravioskorvessa

Ravioskorven kylä Sysmässä on Etelä-Suomen suurin yhtenäinen sodanjälkeinen asutusalue. 1700-luvulla alkunsa saaneen kylän suuri muutos alkoi vuonna 1947, kun valtio osti alueelta 1085 hehtaaria maata asutustoimintaa varten. Alueelle syntyi Karjalan evakkojen ja rintamamiesten toimesta uusi asutusalue. Kylän asukkaista noin toinen puoli on lähtöisin Sintolasta ja Vuoksenrannan muista kylistä, ja toinen puoli on paikallisia maansaajia. Nämä uudisraivaajat joutuivat nostamaan kotinsa suoranaisesti korpeen ja karuihin oloihin.

Elokuussa 2008 kylän koululla esitettiin ainutkertainen Raivaaja-kuvaelma. Se kertoi muistelon muodossa evakkoperheen päätymisestä Sintolan ja Pohjanmaan kautta lopulta vuonna 1948 Sysmään, Ravioskorven kylään. Pienoisnäytelmä kuvasi Ravioskorven raivausta uudeksi asutusalueeksi evakoille sekä alueelle tulleitten perheitten raskasta uurastusta uuden elämän alun eteen.

Tarinassa kaksi vanhempaa ihmistä muistelee nuoruuttaan; kertojat itse elävät nykyajassa. Muiden näyttelijöiden kautta katsojat näkevät kylään muuttaneiden eri vaiheet. Ihmisten lisäksi kuvaelmassa esiintyi eläimiä: hevonen, lammas, kukko ja kaksi kanaa. Kuvaelman lisäksi koululle oli koottu vanhojen esineiden näyttely, ja ohjelmaan sisältyi myös työnäytöksiä: separointia, vointekoa pysty- ja veivikirnulla, pyykinpesua pyykkilaudalla, tahkoamista, kairalla reiän tekoa hirteen ja puunkaatoa perinteisellä justeerilla.

Parikymmentä minuuttia kestäneen Raivaaja-kuvaelman ohjasi Petri Keinonen ja siinä esiintyi 15 henkilöä. Käsikirjoitus syntyi Keinosen, Hannu Räisän ja Raimo Kiljusen yhteistyönä. Kylän asukkaat ovat aktiivisesti vaalineet kylän perinteitä ja historiaa. Kuvaelman järjestäjänä oli Ravioskorven kyläyhdistys. Kylä on ollut Hämeen taidetoimikunnan kummikylänä.

[Teksti on suora lainaus Vuoksenrantalainen-lehdestä N:o 26, 2008]

kuvaelma

Kuva: Maritta Virtanen

Kuva-albumissa on lisää kuvia Raivaaja-kuvaelmasta...

 

Tontteja tarjolla Ravioskorvessa

Heinolan kaupungin rajan tuntumassa, rauhallisessa maalaisympäristössä on nyt tarjolla muutama reilunkokoinen rakennustontti vaikkapa omakotitaloa varten.

Kuvasivulta näet millainen rauhallinen idylli Ravioskorpi on. Maisema-albumia pääset selaamaan klikkaamalla pienoiskuvaa.
Vaikka Sysmä on muuttotappiokunta (-50), Ravioskorven kylä poikkeaa tästä yleislinjasta viidentoista (+15) asukkaan lisäyksellä.
Tervetuloa asumaan kylään, joka henkii energisyyttä, yrittäjyyttä ja positiivisuutta, tarjoten kuitenkin rauhallisen asuinpaikan perinteisestä maaseutuympäristöstä.

Tonteista saat tietoa Ulla-Maija Luodemaalta, puh. 044 5863057.